Facebook Twitter Instagram YouTube Search Arrow Contract Payment Credit card SMS Other payment

V Ružomberku v malom útulnom domčeku sedia na gauči disciplinovane dve mladšie dvojičky Marianka a Michaelka. O nič menej disciplinovane sedia na stoličke a druhá na vozíku dve staršie dvojičky Sofia a Silvia. Mladšie majú 5 rokov, staršie budú mať 21. mája dvanásť. A tak sme radi, že sme priniesli aj nejaké darčeky a hlavne hokejový dres. No najradšej sme, že tejto skromnej rodine môžeme vďaka Dobrým anjelom pomáhať už štyri roky.

Silvinka sa narodila s rázštepom chrbtice a viacerými zákernými diagnózami a tak je jej mamka v nasadení a špeciálnych úkonoch každý deň niekoľkokrát. Popri tom sa snaží štrikovať a veci predávať cez internet, aby čosi pribudlo do rozpočtu.

Sestry si veľmi rozumejú a majú sa v láske. Ale tu sa má v láske asi každý. Rodina je pre nich základom. A ešte tradície. Pani Zuzka nás víta šuňavským nárečím, ktoré si chce zachovať. Cítime sa trochu ako v starom slovenskom filme. Veľmi peknom filme.

SKORO SME ODPADLI

Pred domom šesťčlennej rodiny s jedným hendikepovaným dieťaťom stojí malý fiat. Štvormiestny a bez kufra, vzadu len plocha o šírke tak 20 cm. Otec rozpráva ako Silviku preloží na sedalo a ten vozík napchá do toho úzkeho priestoru. Tam už ani taška z rožkom nevojde. Celá rodina sa spolu nikam nedostane. Na menší výjazd buď na dvakrát, alebo polovica rodiny vlakom.

Ešte sme nikdy také malé auto pre rodinu s dieťaťom na vozíku nevideli. Sme veľmi radi, že im dokážeme každý mesiac navýšiť príjem a tak snáď prispejeme k tomu, že si k príspevku od štátu na väčšie auto budú môcť doložiť aj vlastnú sumu.

Ďakujeme za pomoc Dobrým anjelom a za darčeky ďakujeme firmám ACTIVA, IKAR a NAY ELEKTRODOM. A veľká vďaka Lukášovi Bezákovi za podpísaný dres, v ktorom sa odteraz fandííí.

Autor foto: Lukáš Podolský Autorka textu: Ľudmila Kolesárová