Facebook Twitter Instagram YouTube Search Arrow Contract Payment Credit card SMS Other payment

Často v charite riešime, že nie je ani na chlieb. To ale neznamená, že niektorí  ľudia ešte donedávna nežili normálne životy ako my všetci. Lebo si to vydreli. A život sa im zrazu zosype ako domček z karát. Tak, ako by sa zosypal mne, alebo vám, keby nám dnes niekto povedal: Nebudete zatiaľ rok dva pracovať, váš príjem bude 200 EUR, na cesty na onkológiu a lieky miniete asi 400.
Bola som nedávno v domácnosti, ktorú vlastnými rukami vypiplali do krásy dvaja šikovní ľudia. Domček na dedine..A všetko svojpomocne, ona v dielni krajčírskej,kde aj kroje zhotoví,  on v kováčskej.
sumar2
A k tomu syn s hudobným talentom. Zo dňa na deň sa však dokáže všetko zosypať. Otcove umenie vdýchnuť kovu život na trhu preplnenom nekvalitnými a lacnými výrobkami už nevedeli oceniť. Dielňu musel otec aj kvôli zhoršeniu zdravotného stavu zavrieť. Mamke vtedy diagnostikovali rakovinu. Operácia, chemoterapie, únava, strata sily v pravej ruke, ktorá tvorila z textilu a kovu.
Patkomamka
Takto jednoducho sa život zmení a nič nie je ako predtým
Aj  tínedžer Patrik stíchol. Musí sa vyrovnať s mnohými vecami. Vidí mamu unavenú, chorú. Otca tiež. Pomáha, kde sa dá, v kuchyni, okolo domu. A  má plán. Študuje, ale živiť by sa rád hudbou. Folklórnou. Aj  rodičom pomôže. Budú mať s dvoma priateľmi zo súboru skupinu, zatiaľ po bazošoch pozerajú nástroje a aparatúru. Patrik je z Jamníka a chodieva  občas na oslavy zahrať, hlavne nech si meno urobí. Ak ste zo Spiša, volajte ho, neoľutujete. Hlas má ako zvon a hudbu robí krásnu. Má šesťnásť, ale raz rodičom oplatí, čo mu dali do života. Chuť robiť pekné veci.
Dnes je u nich ťažko. Akordeón, kúpený od ruky,  je polepený lepiacou páskou všade, kam pozriem. Nový je drahá vec a dnes táto rodina rieši vitamíny a cesty na ožiare. Už by aj niečo zase chceli tvoriť, aspoň malú dieľňu mať, ale zdravie ich nepustí. Mama chodí na ožiare, má strach. Ožiare: 5 týždňov, každý deň, 80 kilometrov. Akordeón je možno ich budúcnosť a Patrikova hudba jediná radosť.
potrhana
„Neboj mami, ja zarobím.“ „A vy, keby ste chceli, teta, prídem do Dobrého anjela ľuďom pre potešenie zahrať.“ hovorí v kroji, ktorý mu ušila mamka, keď bola ešte zdravá.
Odchádzam. Moja Zem spieva. Videla som toľko talentu v jednej slovenskej rodine, ktorý ma uistil v tom, že ak máme niečo pre Slovensko naozaj urobiť, tak je to to, že si budeme navzájom pomáhať. Ďakujeme, Dobrí anjeli, že ste ochotní to každý mesiac napĺňať.
 
Video: Paťo hrá pre mamku na požičanom akordeóne