Facebook Twitter Instagram YouTube Search Arrow Contract Payment Credit card SMS Other payment

ZRANITEĽNÍ: „VAŠE RÚŠKO JE VIAC AKO NAŠE.“

Rúško je pre  nás už dávno samozrejmosť. Sme onkologickí pacienti a pacientky, sme deti s cystickou fibrózou či svalovou dystrofiou. Pomáhajú nám Dobrí anjeli. Už mesiace, či roky, žijeme ako vy dnes. V strachu, uzavretí pred svetom a s prísnou hygienou. Rúško nosíme, aby  nás chránilo pred infekciami. DNES NÁS VŠAK BUDE OVEĽA VIAC CHRÁNIŤ VAŠE RÚŠKO. Patríme ku najzraniteľnejšej skupine v súvislosti s koronavírusom, máme strach a vieme, že je veľmi dôležité šírenie vírusu spomaliť. Pomôžte nám tým, že OSTANETE DOMA. A ak potrebujete nevyhnutne niekam ísť, nasaďte si rúško. To vaše je dnes dôležitejšie ako to naše. Pretože hoci sa cítite dobre, môžete vírus už šíriť.

Ak nemáte jednorázové rúška, môžete si ich ušiť /–klik na link/, dôležité však je, aby ste ich prali na 95C alebo dlho žehlili. Prehľad materiálov v obrázku na záver.

5 pravidiel ako používať rúško

Umyté ruky

Pred nasadením ústneho rúška použite dezinfekciu na báze alkoholu alebo si umyte ruky mydlom a vodou. Je dôležité umyť si ruky, pretože môžu byť kontaminované. Pri nasadzovaní by malo byť rúško úplne čisté. Ak nie je voda k dispozícii, hodí sa aj dezinfekcia s alkoholom. Tá sa po rozotrení nezmýva, necháva sa zaschnúť.

Rúška musia dobre sedieť

Rúško si zakryjte nos a ústa a uistite sa, že medzi vašou tvárou a rúškom nie sú žiadne medzery. Dobré je mať rúško, ktoré má tenký kovový pásik okolo nosa.

Rúška sa nedotýkajte

Rúška by sme sa nemali vôbec dotýkať rukami, pretože rúško v podstate funguje ako filter. Rovnako ako každý iný filter teda niektoré látky prepúšťa skrz a iné, ako napríklad baktérie a vírusy, zachytí na svojom povrchu. Ak sa teda človek rúška zvonku dotkne, mal by si znovu dôkladne umyť ruky, bacily by sa totiž mohli zachytiť na koži a majiteľ rúška by ich mohol nechtiac ďalej roznášať.

Vlhké rúška patria do koša

Problém je, aj keď je rúško príliš vlhké. V takom prípade totiž prestávajú fungovať jeho filtračné vlastnosti a rúška stráca účinnosť. To môže spôsobiť aj samotné dýchanie. Základné rúško prevlhne v bežnom prostredí za zhruba dve až tri hodiny. Akonáhle je rúško vlhké, vymeňte ho za nové, rúška určené na jedno použitie znova nepoužívajte.

Po použití opäť umyť ruky

Rúško si dávajte dole zozadu (nedotýkajte sa prednej časti rúška), potom ho ihneď vyhoďte do uzavretého koša, očistite si ruky dezinfekciou na báze alkoholu alebo mydlom a vodou. „Rúško sa dáva dole vždy zozadu. Je potrebné ho chytiť za gumičky, papierovej časti vpredu by sa človek nemal dotýkať. Opäť ide o to, aby sa znížilo nebezpečenstvo, že sa bacily dostanú na ruky. Aj tak je ale dobré si ich pre istotu po zložení rúška znovu poriadne umyť. Všeobecne by sa ľudia v čase chrípkových alebo iných epidémií nemali dotýkať svojej tváre. Použité rúško stačí vyhodiť do bežného odpadkového koša. Na vlhkom rúšku prežijú patogény v bežnom prostredí v rozmedzí od troch do siedmich hodín. Kôš je pre použité rúško dostatočne bezpečné miesto, von sa vírusy už nedostanú.

Zdroj: https://science.hnonline.sk/biologia-a-chemia/2106848-pat-pravidiel-pouzivania-rusok-kedy-ich-nosit-a-kedy-to-nema-zmysel