Facebook Twitter Instagram YouTube Search Arrow Contract Payment Credit card SMS Other payment

Stará sa o nich babka a pradedko, ktorý je Dobrým anjelom

Pani Oľga si vzala Ninku a Boriska do opatery od dcéry, ktorá sa o nich nedokáže postarať. Nech je ako je, deti majú šťastie na najlepšiu starú mamu. A ešte aj jeden na druhého. Borisko má dva roky, ale je päťročnej Ninke, ktorá je ťažko zdravotne postihnutá, veľkým pomocníkom.
IMG_7204
Podá jej hračku zo stola, ak treba, prinesie niečo, na čo Ninka nedosiahne. Ona ho na oplátku chce naučiť hovoriť, no jemu sa zatiaľ veľmi nechce. Zato sa od nej naučil pohybovať šúchaním po zemi na zadku a smejú sa z toho, keď sa naháňajú a leštia podlahu pančuškami.
ninkavideo
Ninke hneď po narodení museli robiť plastiku chrbtice, doteraz má na chrbte hrbček, z hlavy odvádzaný mok hadičkami a nohy ju vôbec neposlúchajú. Na druhej strane je veľmi múdra, psychologička je z nej nadšená.
Babka si oboch nevie vynachváliť. „Dobručkí sú, ľúbia jeden druhého, pomáhajú si. A Ninka je taká trpezlivá. Znáša všetky útrapy, pobyty v nemocnici. A dáva veľa lásky.“
Pani Oľge s deťmi pomáha jej 78-ročný otec. Ak musí ona odbehnúť na úrad, či inam, príde ju zaskočiť. A na úrady sa ona veru nachodí riadne, nič jej nedajú len tak, všetko musí vybavovať zložito a ťažko. Aj s mestom to nie je jednoduché, ale tak ako je to s úradmi a mestom, je to asi s obrazom celej krajiny – hendikepovaný ako keby všetkých otravoval. A pritom, nemá dieťa ako Ninka právo na pekný život?
Dnes bývajú na štvrtom poschodí bez výťahu. Ninku nesie dole teda na rukách, Boriska za ruku. Čo bude neskôr, nevie. Zišiel by sa im bezbariérový byt, ideálne na prízemí, ale o tom sa dá len snívať. Auto nemajú, ale pani Oľga ani nechce jazdiť, lebo sa bojí. Hovorím si, že už aj tak robí dosť vecí, ktoré neplánovala. Ak teda potrebujú ísť do nemocnice, musí hľadať niekoho s autom, kto jej pomôže, alebo volať sanitku, ktorá vozí ľudí náročným zberným spôsobom.
IMG_7212
Blízka budúcnosť detí je spojená so škôlkou. Nielen na Boriska ale aj na Ninku sa v Smokoveckej škôlke tešia. A deti sa tešia na kolektív. Uvidíme, ako to dopadne s asistentom.
Prastarý otec Ninky je sám Dobrým anjelom už dlho, veľmi si váži pomoc ich rodine od Dobrých anjelov a sám chce prispieť do Systému a byť tiež kvapkou v mori. Pani Oľga miluje knihy a vždy, ak sa jej podarí, nejakú na Martinuse kúpiť, nezabudne zaokrúhliť. Pritom príjem má minimálny, starostí veľa. Občas si ešte ide privyrobiť brigádou a upratovaním.
Kým jedna skupina ľudí takýmto rodinám život strpčuje, ako napríklad susedia, ktorí dávajú sušiaky s prádlom na bezbariérový vstup do domu a potom sa hádajú, našťastie je tu aj druhá skupina ľudí, ktorí im život uľahčujú – Dobrí anjeli.
Ďakujeme!