Facebook Twitter Instagram YouTube Search Arrow Contract Payment Credit card SMS Other payment

Vychovala päť detí, pomáhala druhým a neverila by, že sa jej toto môže stať.

Vedela, že tomu pánovi po chemoterapii chutí len minerálka Rajec a tak ona, úspešná žena, matka piatich detí, ktorá sa vždy snažila ľuďom pomáhať, zatelefonovala dodávateľovi minerálky, či by niečo spolu nevymysleli. A tak sa aj stalo, pravidelne jej do auta preložili minerálky a ona ich viezla mladému otcovi rodiny z neďalekého mesta. Lebo si vždy hovorila, že pomoc druhým patrí k životu.
Keď som sa s ňou zhovárala, rozmýšľala som, ako ona skrýva tú detskú mozgovú obrnu, s ktorou sa narodila. Nebadala som nič nezvyčajné. Ľavá strana tela neposlúcha, ako by mala, ale Daniela nie je ten typ, čo by ukazovala slabosť. Aj dnes, keď sa pridružila k DMO rakovina, dokáže inšpirovať. A pritom prechádza peklom. To však hovorím ja, nie ona.
db2
NEMOCNICA
Ak sa dokážu lekári mýliť a robiť jeden prešľap za druhým, tak pri nej sa riadne vybláznili. Sama videla, že s ňou niečo  nie je v poriadku, ale o stanovenie diagnózy sa musela priam pobiť. „Nič vám nie je“ sa premenilo po naliehaní na rakovinu v treťom štádiu. Horor story z nemocníc vynechám, dnes sa radšej spolieha na zdravú stravu a prírodu, ako na ľudí. A na Boha. Nie je žiaden fanatik, no v Biblii našla veľkú oporu. Schudla 23 kíl, ale hovorí, že na rakovinu si musí zvyknúť.
“ Ako som sa naučila žiť s DMO, naučím sa žiť aj s rakovinou. Hoci verím, že to, s čím sa človek nenarodí, z jeho života aj odíde. “
RODINA
Jej deti sú jej radosť. Mala ich päť.  Vždy sa snažila byť nápomocným človekom. A k tomu viedla aj svoje dcéry a synov. Stále sa museli deliť, nielen medzi sebou, ale aj s núdznymi.  Snažia sa jej aj dnes pomáhať.  Syn Adam (na foto) je najmladší, šikovný, raz z neho bude pilot . Doma je však zatiaľ doktorom. Ošetruje mame rany a keď ona nedovidí, či dobre, nafotí jej na mobil výsledok ošetrenia a ona posúdi, či je to OK. Adam je macher! Po mame.
PENIAZE A SKLAMANIE
Deťom nikdy nič nechýbalo. A ona bola vždy šikovná, podnikala. Keby jej niekto povedal, že jedného dňa príde o všetko, aj o dom, že sotva bude mať na nájom, vysmiala by sa mu. Dnes sedíme na gauči v prenajatom byte a ja sa pýtam, prečo až dva roky po stanovení diagnózy podala žiadosť do Dobrého anjela. “  Pripadalo mi to ako hanba.“ Lenže tak svet nefunguje. Na rakovinu sa nedá pripraviť a my sme tu na to, aby sme si navzájom pomáhali, hovorím. To z nás robí ľudí.
Skúšala dom ešte zachrániť, no tak ako ona celý život  pomáhala cudzím, nenašiel sa teraz nikto z nich, kto by pomohol jej. To ju bolí najviac.
NÁDEJ
“ Tak ako ma mrzí, ako ma všetci okašlali, tak som milo prekvapená, že Dobrý anjel naozaj funguje. Bolo to vybavené hneď a je to nejaký čas možno jediný príjem, ktorý mám. Nebyť rodiny a týchto neznámych Dobrých anjelov, neviem, ako by som to zvládla. Veď choroba ide ruka v ruke s nedostatkom peňazí. Potrebujem veľa ovocia a zeleniny. Ani to nie je zadarmo.“
INVESTÍCIA
“ Dnes by som poradila ľuďom jedno: neinvestujte len do fondov, vkladov, najlepšia investícia je do ľudskosti, do charity, ktorá funguje, lebo ani neviete ako, a môže vás to neskôr zachrániť. Ale to sa zase nesmiete hanbiť požiadať o pomoc.“
Nedá sa nesúhlasiť. Pomáhať a prijímať pomoc, to z nás robí ľudí.
LK