Facebook Twitter Instagram YouTube Search Arrow Contract Payment Credit card SMS Other payment

21. november je Európsky deň cystickej fibrózy a keďže Dobrí anjeli pomáhajú štyridsiatimdeviatim rodinám, kde má dieťa túto diagnózu, rozhodli sme sa vám priblížiť, aký nezvyčajný a ťažký je ich život.  21. november je aj DEŇ SLANÝCH VETERNÍKOV, organizujú ho Mici a Mňau, dve tvorivé osoby, učiteľky v materskej škôlke, ktoré popri tom hrajú divadlo, tvoria a venujú sa pravidelne aj téme  cystickej fibrózy.
KATKA. Katka má v ten deň narodeniny.  Ako bábätko v priebehu 8 týždňov absolvovala 4 operácie. Každý deň bol bojom o život.  Toto ochorenie si vyžaduje celodennú starostlivosť rodiča a máloktorá matka sa môže zamestnať. Keď dieťatko musí inhalovať 5 x denne lieky, následne rehabilitovať, aby dokázalo vykašľať hlien, ktorý je niekoľkonásobne hustejší ako u zdravých ľudí, vyčistiť si pľúca, aby sa mohlo dobre nadýchnuť. Ide doslova boj o každý nádych. Ak sa chce mamička s takýmto dieťatkom zamestnať, musí mať zamestnávateľa so srdcom, ktorý musí mnohé tolerovať. “ hovorí Katkina mamka.
KatkaZemberyova CF
Bianka a jej mamka: “ Nasadili nám denno-dennú liečbu, lieky, inhalácie, rehabilitácie, v prípade potreby ATB, celková hygiena, domácnosť, odpady, zrazu tých informácií a vecí bolo naraz toľko, že sa zmení človeku život od základov. Od septembra 2016 sme boli stále chorí, trikrát hospitalizovaní, čo nám hrozí stále, mala obojstranný zápal pľúc, bakteriálne zápaly, každá choroba bola sprevádzaná vysokými horúčkami vyše týždňa. Toľko antibiotík, ktoré doteraz malinká brala, sme my nemali zatiaľ za celý náš život. Po poslednej hospitalizácii nám zase pribudli ďalšie lieky, ktoré musíme denno-denne brať. Je to naše slniečko. Veľkou podporou je rodina a Klub Cystickej fibrózy, kde sme ako jedna veľká rodina. A ďakujeme z celého srdca aj Dobrým anjelom, nakoľko toto ochorenie si vyžaduje celodennú starostlivosť rodiča a máloktorá matka sa môže zamestnať. Sme vďační za každý nádych!“ Bianka Glajsekova_2
Ako vyzerá Emkin deň? „Ráno o piatej budíček, odpustíme vodu v kúpelni, aby tam neboli cez noc nahromadené baktérie, špeciálne vysokokalorické raňajky (všetka strava musí byť takáto). Aby dcérka priberala, musí užiť Kreón-enzym, aby prijatá potrava ostala v tele a nebola vylúčená z tela von. Inhlaujeme rôzne lieky asi hodinu. Po návrate zo školy inhalujeme opäť. Prečisťujeme dutiny a fúkame. Večer to isté. Každý deň už sedem rokov a do konca života. Emka je druháčka na základnej škole, mali sme vymeškaných v min. šk. roku 300 hodín. Ale zvládla dobehnúť na jednotky! Dcérka okrem toho musí chodiť často do nemocnice, na liečenia, teraz bola aj na operácii.“www.dobryanjel.sk Sme tu aj pre tieto deti.
img_20170719_2
Aj Tamarka má cystickú fibrózu: “ Chcela by mať bezstarostné detstvo, ale nedá sa to. Musíme dodržať mnoho špeciálnych krokov a pritom ju podporovať.“
Tamarka Kassova_2
Martinka už nie je v Dobrom anjelovi, lebo rodina požiadala o vyradenie pre zlepšenie situácie.  Ale ak neostáva finančné trápenie, to druhé ostáva “ Stále musím dcére odpovedať na otázky, na ktoré sa ani odpoveď nedá nájsť : “ Prečo práve ja? Prečo musím cvičiť a inhalovať?! Ja už nevládzem – pôjdem radšej do nemocnice! Nechcem, aby ma stále pichali! Prečo ma ťaháš na tanečnú, hudobnú?“ Všetky tieto činnosti sú cielené – dokonca aj hudobná a tanečná – v prospech jej zdravia, dýchania. Aj tak stále v pozadí pociťujem obrovský strach. Sme vďační za slová povzbudenia. Snažíme sa, aby Martinka žila pokiaľ možno čo najplnohodnotnejší život a jej úsmev nás napĺňa vďačnosťou za každú chvíľu s ňou. Život s cystickou fibrózou je neskutočne ťažký, ale o to krajší – naučili sme sa čo je v živote naozaj dôležité. “ 
nemocnica 16_2
Aj mladí ľudia a tínedžeri trpia touto diagnózou. V našej knihe NEVZDAŤ SA o tom porozprávali Daniel, Kika a Daniela v príbehoch s názvami:
Moja frajerka o mojej chorobe nevie
Liekov mám toľko, že by som mala čo vysvetľovať aj protidrogovej jednotke
Vypla som radar praktickosti
Knihu, v ktorej je veľa zaujímavých príbehov, ale aj komentáre známych osobností, môžete kúpiť TU.
Deti s cystickou fibrózou to nemajú ľahké. Preto je deň CF aj dňom slaných veterníkov. Veterník ako symbol vysokokalorickej stravy, ktorú potrebujú, ako symbol vrtuľky, ktorá potrebuje  prúd vzduchu,  ale aj ako symbol boja s veternými mlynmi – úradmi. Sme radi, že môžeme pri týchto rodinách stať!